در دو سال اخیر، برنامه «از ایران بگو» با همکاری نهادها و سازمانهای مختلف، در چارچوب رویکردی نوین و تأثیرگذار در روایتگری درباره ایران و انقلاب اسلامی، اجرا شده است. هدف اصلی این طرح، معرفی واقعگرایانه و مؤثر ایران به مخاطبان جهانی بوده است.
در این برنامه، ۱۷۸ خبرنگار، مستندساز و فعال رسانهای از ۲۸ کشور مختلف از جمله روسیه، چین، ترکیه، بوسنی، اسپانیا، یونان، قطر، اندونزی، تایلند، ارمنستان، کویت، مالزی، الجزایر، قزاقستان، قرقیزستان، ترکمنستان، صربستان، گرجستان، تونس، پاکستان، لبنان، بنگلادش و هند به ایران آمدهاند.
این گروههای رسانهای و مستندسازان با سفر به کشور ما و بازدید از شهرهای گوناگون، فرصتی یافتهاند تا از زاویه دید خود، ظرفیتهای فرهنگی، گردشگری و هنری کشور را به مخاطبانشان ارائه کنند و تصویری واقعی و متفاوت از ایران را به جهان منتقل نمایند.
به گزارش ایسنا، زمان حمله اسرائیل به ایران، نیز بعضی خبرنگاران و گردشگران خارجی در ایران سکونت یا اقامت داشتند. آنها تجربه، دیده و شنیدههای خود از این حملات را در شبکههای اجتماعی و صفحات خود نوشته و بازگو کردهاند.
برخی از این فعالان، با میلیونها دنبالکننده در حسابهای خود در شبکههای اجتماعی یا رسانههای مرتبط، به سخنگویان ایران در جهان تبدیل شدند و لحظه به لحظه اخبار و واقعیتها را از ایران به مخاطبان خود منتقل کردند. از نمونههای شاخص این بازتابها می توان به ویدئوی مجری سرشناس تونسی، علاء الشابی اشاره کرد که در قالب طرح از ایران بگو در واپسین روزهای خرداد و در آغاز جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران، به همراه یک هیات رسانهای، مهمان ایران بود.
در تهران (در زمان حمله رژیم اسرائیل)، مردم مشغول زندگی روزمره بودند؛ در کافهها، خیابانها و فروشگاهها با وجود بمبارانها، آرامش داشتند. ایرانیها، واقعاً مقاوم، پیشرفته و آگاهاند. زیرساختهای ایران چیزی از اروپا کم ندارد. این همه پیشرفت، نتیجه همان محاصرهها و تحریمهای مداوم است. مردم ایران واقعاً شجاع و قدرتمند بودند.
الشابی پس از بازگشت به کشور خود، در گفتوگویی با یکی از برنامههای تلویزیونی تونس با بیش از ۵ میلیون مخاطب، تجربه حضور خود در پایتخت را طی روزهای جنگ روایت کرد. او با بیانی شیوا، ایستادگی و عظمت ملت ایران را ستود و به شجاعت مردمانش اشاره کرد.
همچنین گزارشگر شبکه ملی صربستان، رانکا یاکشیچ در صفحه فیسبوک خود به حمایت آشکار ایران از کودکان غزه اشاره کرده و با نقد سکوت برخی کشورها، ایران را مدافع حقوق مظلومان توصیف کرد و نوشت: «فقط ایران بود که برای کودکان غزه بلند و آشکار فریاد زد، در حالی که تمام کشورهای دیگر در سکوت بودند. به بیان دیگر، این برنامه یادآور این نکته است که تمدن با آمریکا و اسرائیل ـ این نماد شر ـ آغاز نشده، کسانی که میخواهند آن را نابود کنند، هیچچیز برایشان مقدس نیست جز پول و سلاح».
روزنامهنگار اسپانیایی، کارلوس پاز نیز در شبکههای اجتماعی بهشدت علیه جنایتهای رژیم صهیونیستی موضع گرفت و با ذکر نمونههایی از تخریب و قتلعام در کشورهای مختلف، رژیم اسرائیل را نماد شر توصیف کرد. او با انتشار توییتی در شبکه اجتماعی ایکس که بیش از ۲۱۱ هزار بازدید داشت، نوشت: لیبی را نابود کردند چون خطرناک بود. فلسطینیها را قتلعام کردند چون خطرناک بودند. لبنان را بمباران و ویران کردند چون خطرناک بود. عراق را محو کردند چون خطرناک بود. خطر، اسمش اسرائیل است.
رابرت داسین، بلاگر بوسنیایی، با بازنشر تصاویر سفرش به ایران در زمان جنگ علیه ایران: هیچجای دیگر مردمانی بهتر، سرزمینی زیباتر و تاریخ غنیتری از ایران وجود ندارد و بیشترین بی عدالتی علیه این کشور است.
این کلان برنامه بر اساس «نظام نامه سفر فعالان مؤثر رسانهای و فضای مجازی به ایران» و با همکاری دستگاهها و نهادهای مختلفی از جمله؛ مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه، معاونت امور رسانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت اطلاعات، وزارت میراث فرهنگی، سازمان صداوسیما، دانشگاهها، نهادهای فرهنگی و سفارتخانه و نمایندگیهای فرهنگی جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف جهان اجرا میشود. این همکاری گسترده نشاندهنده اهمیت و اولویت ویژهای است که کشور به تقویت دیپلماسی فرهنگی و رسانهای میدهد.
بر این اساس از ایران بگو نمونهای بارز از توانمندی فرهنگی و دیپلماسی رسانهای کشور است که توانسته با ایجاد بستری مناسب برای تبادل تجربیات و روایتگری فعالان رسانهای بینالمللی، تصویری واقعی و ملموس از ایران را به جهانیان ارائه دهد. استمرار این برنامه نهتنها به تقویت جایگاه فرهنگی و رسانهای ایران کمک میکند، بلکه میتواند نقش مؤثری در ارتقای تعاملات بینالمللی و شکلدهی به افکار عمومی جهانی ایفا نماید.
تداوم حمایتها و همافزایی نهادهای مرتبط، کلید موفقیتهای آتی این پروژه خواهد بود و امید است که طرح کلان از ایران بگو همچنان چراغ راهی برای معرفی ظرفیتها و دستاوردهای ایران اسلامی باشد.