سپینو

0

فرابنفش در کمین پوست و چشم‌ها

  • کد خبر : 8707
  • 01 مرداد 1404 - 11:48
فرابنفش در کمین پوست و چشم‌ها
اشعه فرابنفش پیامدهای خطرناکی برای سلامت پوست، چشم و سیستم ایمنی دارد و روزهایی که میزان این اشعه بالاست باید مراقبت از خود را جدی‌تر بگیریم.

به گزارش وفاق ملی، معاون مرکز تحقیقات کیفیت هوا و تغییر اقلیم دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با هشدار درباره افزایش شاخص اشعه فرابنفش در ایران، تاکید کرد که مواجهه طولانی‌مدت با این پرتوها می‌تواند عوارض جدی و بعضاً جبران‌ناپذیری برای سلامت انسان به دنبال داشته باشد.

دکتر عباس شاهسونی، گفت: «افزایش شاخص اشعه فرابنفش موضوع جدیدی نیست. ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی در منطقه خاورمیانه، هر ساله در فصل گرم با مقادیر بالایی از این اشعه مواجه می‌شود. حداکثر این میزان معمولاً از خرداد تا شهریور و به‌ویژه بین ساعات ۱۱ تا ۱۶ رخ می‌دهد.»

او افزود: «بررسی ۱۰ ساله شاخص UV در تهران نشان می‌دهد در ۲۱.۶ درصد از روزهای سال، شاخص فرابنفش حدود عدد ۱۱ است که نشان‌دهنده خطر بسیار بالا برای سلامت است. این میزان در مردادماه به بیشترین مقدار خود یعنی عدد ۱۲ می‌رسد.»

به گفته این متخصص، پرتوهای فرابنفش در صورت مواجهه زیاد، می‌توانند خطر ابتلا به سرطان پوست، پیری زودرس پوست، تضعیف سیستم ایمنی و حتی بیماری‌های چشمی مانند آب‌مروارید را افزایش دهند. او توضیح داد: «هر یک کیلومتر افزایش ارتفاع، میزان تابش UV را ۱۱ درصد افزایش می‌دهد. بنابراین شهرهای مرتفع‌تر در معرض خطر بیشتری هستند.»

شاهسونی با اشاره به طبقه‌بندی شاخص UV به پنج سطح گفت:

  • شاخص ۲ و کمتر: خطر بسیار کم
  • شاخص ۳ تا ۵: خطر متوسط؛ استفاده از کرم ضدآفتاب SPF ۱۵، عینک آفتابی و کلاه لبه‌دار توصیه می‌شود
  • شاخص ۶ تا ۷: خطر بالا؛ اجتناب از تردد غیرضروری در ساعات اوج تابش
  • شاخص ۸ تا ۱۰: خطر بسیار بالا؛ کاهش حضور در فضای باز
  • شاخص ۱۱ و بالاتر: خطر شدید؛ پرهیز کامل از آفتاب بین ساعات ۱۱ تا ۱۶ و استفاده جدی از پوشش و ضدآفتاب

وی ادامه داد: «اشعه فرابنفش علاوه بر پوست، چشم‌ها را هم هدف قرار می‌دهد و افراد شاغل در فضای باز مثل کارگران و کشاورزان بیشتر در معرض بیماری‌هایی مانند آب‌مروارید و انواع سرطان پوست هستند. مطالعات نشان می‌دهد مواجهه کارگران با اشعه فرابنفش، خطر ابتلا به سرطان پوست را بیش از ۶۰ درصد افزایش می‌دهد.»

این استاد دانشگاه تاکید کرد: «با اقدامات ساده‌ای مثل اجتناب از حضور طولانی‌مدت در فضای باز از ساعت ۱۱ تا ۱۶، استفاده از کرم ضدآفتاب هر دو ساعت یک‌بار، پوشیدن لباس آستین‌بلند، کلاه و عینک آفتابی می‌توان از بسیاری از عوارض جبران‌ناپذیر این پرتو پیشگیری کرد.»

شاهسونی همچنین نصب اپلیکیشن‌هایی مانند SUN SMART را برای اطلاع لحظه‌ای از میزان اشعه فرابنفش توصیه کرد و گفت: «دانستن وضعیت UV می‌تواند افراد را برای انجام مراقبت‌های لازم آگاه‌تر کند.»

در پایان این هشدار مطرح شد که اگرچه مقدار کمی از اشعه فرابنفش برای تولید ویتامین D ضروری است، اما مواجهه بی‌محابا با آن در تابستان‌های گرم و خشک ایران می‌تواند آسیب‌های بلندمدت فراوانی به سلامت عمومی وارد کند.

لینک کوتاه : https://vefaghemelli.com/?p=8707
  • منبع : ایسنا
انفرادی

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.