جواد توکلی عضو شورای مرکزی خانه پرستار کشور در گفتگو با وفاق ملی، درباره وعدههای دولت به حلوفصل مشکلات جامعه پرستاران گفت: متأسفانه باید بگویم، بر همان پاشنه سابق میچرخد. به دلیل اینکه سیستمی که در وزارت بهداشت است ربط به این دولت و آن دولت ندارد. عدهای که خودشان در بسیاری مسائل ذینفع هستند سیاستگذاری وزارت بهداشت را انجام میدهند. کاملاً مشخص است که به نفع یک قشر خاص کار میکند. قولها و وعدههایی دادند که نسبت به پرستاری توجه داشته باشند که آن هم در راستای اعتراضات و تجمعات پرستاران بود که در طول تاریخچه پرستاری در ایران سابقه نداشت. ولی در ابتدای شروع این دولت شاهد اعتصاب بودیم که قول دادند اقداماتی در این راستا انجام بدهند. متأسفانه در عمل تغییری ایجاد نشد.
وی ادامه داد: مهاجرت پرستاران کماکان با آمار قبلی ادامه دارد و پرداختیها هم بیشتر بهصورت پرداخت معوقات بوده که وظیفهای برعهده دولت بوده که باید این کار انجام میشد. مثلاً کارانهای که یک سال عقب بوده به شش ماه رسانده است. ولی اصل قضیه تبعیض برخوردی و مالی بین دو قشر پرستار و پزشک که از قبل وجود داشته و همچنان نیز ادامه دارد. قانون تعرفهگذاری در ظاهر به شکلی اجرا میشود که اجرا نکردند.
توکلی اضافه کرد: جالب اینجاست که مسئولین ۱۵،۱۶ سال قبل را تداعی میکند که فرقی با اجرانکردن آن ندارد. به دلیل اینکه آن زمان هم مقداری از کارانهها با تأخیر داده میشد و الان همان کارانه را بهعنوان تعرفهگذاری پرداخت میکنند وگرنه تعرفهگذاری یعنی کار و اقدامی که پرستار انجام میدهد که به اسم پرستار ثبت کنند و باتوجهبه نرخی که است و نسبتی که با تعرفههای سایر گروهها دارد به خودشان پرداخت شود. تعرفههای پزشکی از سال ۷۴ به این صورت است که هر اقدامی که پزشک انجام میدهد به اسم پزشک ثبت میشود و مبالغی که بر اساس مصوب شورایعالی انجام میشود به آنها پرداخت میشود. ولی در حوزه پرستاری شیوه پرداخت را دستکاری کردند و شیوه جدیدی ساختند که هیچ نشانی از الگوی پرداختهای جهانی نیست و خود وزارتخانه چنین شیوهای را اختراع کردند که بهصورت ۲۴ ساعته خدمات پرستاری برای هر بیمار که روی تختخواب است پرداخت شود. او در ادامه بیان کرد: درصورتیکه اصل تصویب قانون تعرفهگذاری به این خاطر بود که سالها پزشکان تعرفه داشتند، پرستاران هم اعتراض کردند خواهان تعرفه باشند. قانون تعرفهگذاری تصویب شد که این فاصله و عدم تشابه پرداختیها بین پزشک و پرستار کم شود و موجب رضایتمندی بین جامعه پرستاران شود. اگر اینها ادعا دارند که قانون تعرفهگذاری را اجرا کردند بگویند پس چرا آمار مهاجرت پرستاران همچنان ادامه دارد و بالاست؟
عضو شورای مرکزی خانه پرستار کشور اظهار کرد: متأسفانه مافیایی در وزارتخانه، شورایعالی بیمه، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نفوذ دارند که قوانینی را در مجلس به نفع خودشان تصویب میکنند. همچنین نظارتهایی که شورایعالی بیمه انجام میدهد و روشهایی که برای پرداخت در شورایعالی بیمه تصویب میشود برای این دو گروه (پزشک و پرستار) متفاوت است. به دلیل اینکه خودشان اینجا ذینفع هستند. به همین دلیل قوانین و بخش پرستاری را بهگونهای مینویسند که خودشان هم نفع ببرند و مثلث برمودایی درست کردهاند که هیچکس نباید به آن نزدیک شود. اگر هم به روش پرداختی نقد کنیم به انواع مختلف بازخواست و گاهی وقتها منجر به شکایت میشود. توکلی با اشاره به اینکه بازهم شاهد مهاجرت پرستاران هستیم پاسخ داد: بلکه شاهد مهاجرت پرستاران امسال هستیم به دلیل اینکه تفاوتی در این زمینه ایجاد نشده است. بارها گفتیم اگرقانونگذاریی را به همان شیوهای که برای پزشکها اجرا میشود برای پرستاران هم اجرا شود آمار مهاجرت کم میشود. در مورد آمار مهاجرت پزشکان، باتوجهبه افزایش ۴۶ درصدی تعرفهای که داشتند وزیر نظامپزشکی آمار دارند که مهاجرت پزشکان در سال ۱۴۰۴ نسبت به ۱۴۰۳ کمتر خواهد شد. به دلیل اینکه ایجاد انگیزه کردند. اما در پرستاری چنین کاری انجام ندادند.