به گزارش وفاق ملی، ایالات متحده آمریکا بامداد روز یکشنبه (یکم تیرماه) با تجاوز به سه سایت هستهای فردو، نطنز و اصفهان، به جنگ بنیامین نتانیاهو علیه ایران که از بامداد ۲۳ خردادماه آغاز شده است، پیوست. در پی این اقدام، «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه با صدور پیامی تاکید کرد: بر اساس منشور سازمان ملل متحد و مفاد آن که اجازه پاسخ مشروع در چارچوب دفاع از خود را میدهد، ایران تمامی گزینهها را برای دفاع از حاکمیت، منافع و مردم خود محفوظ میدارد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا همچنین شامگاه دوشنبه ۲ تیرماه در اظهارات مداخله جویانه در شبکه اجتماعی «تروث سوشیال» نوشت: «استفاده از اصطلاح «تغییر رژیم» گرچه از نظر سیاسی صحیح نیست، اما اگر رژیم کنونی ایران قادر به بازگرداندن عظمت ایران نباشد، چرا نباید تغییر رژیم صورت گیرد؟»
تحولات میدان و دیپلماسی اما از غروب دوشنبه ۲ تیرماه وارد مرحله جدیدی شد و جمهوری اسلامی ایران با تدبیر شورای عالی امنیت ملی و راهبری قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا (ص) “سپاه پاسداران انقلاب اسلامی” با رمز مقدس یا اباعبدالله الحسین (ع) در عملیات «بشارت فتح» پایگاه العدید قطر که مقر سرفرماندهی نیروی هوایی ارتش تروریستی آمریکا در منطقه غرب آسیا است را هدف تهاجم ویرانگر و قدرتمند موشکی قرار داد.
ساعاتی پس از این اقدام ایران، سیدعباس عراقچی بامداد سه شنبه سوم تیر ۱۴۰۴ در شبکه ایکس نوشت: همانگونه که مکرراً گفته ایم، این رژیم اسرائیل بود که جنگ را آغاز کرد نه ما. در حال حاضر توافقی در موضوع آتشبس یا توقف عملیات وجود ندارد. با این حال به شرط آنکه رژیم اسرائیل تهاجم غیرقانونی خود علیه مردم ایران را تا ساعت ۴ صبح امروز متوقف کند، ما نیز قصدی برای ادامه پاسخ نداریم. تصمیم نهایی درخصوص توقف عملیات نظامی از سوی ما متعاقبا اتخاذ خواهد شد.
وزیرخارجه ساعتی پس از این نوشته نخست در نوشته دیگری در شبکه ایکس نوشت: عملیات نظامی نیروهای مسلح قدرتمند ما برای مجازات اسرائیل تا آخرین دقیقه در ساعت ۴ صبح ادامه یافت. همراه با همه ایرانیان، من از نیروهای مسلح کشور که آماده دفاع از کشور عزیزمان تا آخرین قطره خون بوده اند، و به هر حمله دشمن تا آخرین دقیقه پاسخ دادند، تقدیر می کنم.
خبرگزاری ایرنا برای بررسی تحولات جاری و اهداف ایالات متحده آمریکا و اسرائیل از تجاوز به جمهوری اسلامی ایران، با «سیدمحمد صدر» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و معاون پیشین عربی و آفریقایی وزارت امورخارجه گفتوگو کرده است.
پس از گمانه زنیهای بسیار که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را مخالف جنگ با ایران نشان می داد سرانجام اخبار جسته و گریخته درباره همراهی واشنگتن با رژیم صهیونیستی به تحقق پیوست و ما شاهد تجاوز نظامی امریکا به ایران بودیم. فکر می کنید چه محاسبههایی رئیس جمهور امریکا را به این سمت سوق داد؟
ابتدا تجاوز ایالات متحده و رژیم صهیونیستی را به شدت محکوم میکنم. ایالات متحده و رژیم صهیونیستی هر یک اهدافی مشخص در قبال ایران دنبال میکنند که نیازمند توجه دقیق ماست. آمریکا به دنبال تغییر نظام حکومتی در ایران است، در حالی که رژیم صهیونیستی تجزیه ایران و تقسیم آن به چند کشور را در سر میپروراند. این تفکر تجزیهطلبانه رژیم صهیونیستی موضوع جدیدی نیست و از زمان تأسیس این رژیم وجود داشته است. ایران به دلیل وسعت سرزمینی، جایگاه منطقهای و حمایت مردمش از آرمان فلسطین و مخالفت با موجودیت رژیم صهیونیستی، همواره هدف خصومت این رژیم بوده است. این رژیم نهتنها به دنبال ضربه زدن به ایران، بلکه در پی تجزیه آن است. بنابراین، باید این تهدید را بسیار جدی گرفت.
فعالیتهای نظامی و دیپلماتیک باید بهطور همزمان و با جدیت پیگیری شوند و فعال باشند. در حال حاضر فعالیتهای دیپلماتیک بسیار بسیار مهم است و سیاست خارجی ما باید در زمینههای مختلف از اخذ محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد، اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی گرفته تا رایزنی با کشورهای منطقه فعال شود.در شرایط کنونی، آمریکا با هدف تضعیف حکومت مرکزی ایران عمل میکند، زیرا هرگاه حکومت مرکزی در ایران تضعیف شود، زمینه برای طرحهای تجزیهطلبانه و جدایی بخشهایی از خاک ایران فراهم میشود که باید به صورت جدی به آن توجه شود. تمامی کسانی که به ایران عشق میورزند و آن را سرزمینی ارزشمند و متعلق به آرمانهای والا و مولا علی (ع)میدانند، باید با تمام توان در برابر توطئههای آمریکا و رژیم صهیونیستی ایستادگی کنند و توطئههایی که این دو برای ایران دارند، خنثی شود. حتی افرادی که ممکن است نارضایتیهایی داشته باشند، باید آگاه باشند که حفظ تمامیت ارضی و استقلال ایران نیازمند دفاع قاطع از حقوق ملی است و جلو برویم.
امروز که دور ششم مذاکرات ایران و آمریکا هرگز فرا نرسید و حتی شاهد نزاع نظامی مستقیم میان دو کشور هم هستیم دو نگاه و تحلیل وجود دارد. نگاهی که می گوید حمله اولیه و ظاهرا مستقل رژیم صهیونیستی به ایران تله ای برای مذاکرات بود و نگاهی که می گوید اساسا مذاکرات تله ای برای فریب ایران بود تا مقدمات جنگ فراهم شود. شما کدام یک را درستتر می دانید؟
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در سخنانش اعلام کرد که به ایران یک فرصت ۶۰ روزه داده است و پس از پایان این مدت، به بنیامین نتانیاهو اجازه داده تا حمله نظامی علیه ایران را آغاز کند. واقعیت این است که رژیم صهیونیستی بدون حمایت آمریکا، جرات چنین اقدامی را نداشت و این توافق حاصل شده است. این هماهنگی میان دو طرف، چه بهعنوان فریب یا فرصتی برای ایران، نشاندهنده همکاری نزدیک آنها برای دشمنی با ایران است.
پس از آغاز تجاوز رژیم صهیونیستی، ایران با واکنشهای نظامی و دیپلماتیک قاطعانه وارد عمل شد. این واکنشها، هم در حوزه نظامی شدت گرفت و هم در عرصه دیپلماتیک پیشرفت کرد، که نشاندهنده اهمیت توأمان این دو حوزه است. واکنش نظامی ایران و چند و چون دفاع مشروع تهران را چگونه ارزیابی می کنید؟ می دانید که در این شرایط بحث توازن قوا از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود حتی اگر قرار باشد که شانسی به دیپلماسی برای پایان جنگ داد.
فعالیتهای نظامی و دیپلماتیک باید بهطور همزمان و با جدیت پیگیری شوند و فعال باشند. در حال حاضر فعالیتهای دیپلماتیک بسیار بسیار مهم است و سیاست خارجی ما باید در زمینههای مختلف از اخذ محکومیت تجاوزات رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد، اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی گرفته تا رایزنی با کشورهای منطقه فعال شود. هدف اصلی، توقف هرچه سریعتر این تجاوز است. البته، طبیعی است که در کنار دیپلماسی، فعالیتهای نظامی نیز باید تا زمانی که رژیم صهیونیستی به اقدامات جنایتکارانه خود ادامه میدهد، با قاطعیت دنبال شود، زیرا ایران بر اساس حقوق بینالملل از حق دفاع مشروع برخوردار است و باید پاسخ دهد.
رژیم صهیونیستی بدون حمایت آمریکا، جرات چنین اقدامی را نداشت و این توافق حاصل شده است. این هماهنگی میان دو طرف، چه بهعنوان فریب یا فرصتی برای ایران، نشاندهنده همکاری نزدیک آنها برای دشمنی با ایران است.وزیر خارجه ایران همزمان با تداوم دفاع مشروع و تمام قوا ایران در ژنو، استانبول و مسکو تحرکات دیپلماتیک خود را پیش می برد. فکر می کنید الان این توسل به دیپلماسی تا چه اندازه می تواند سودمند باشد؟ اساسا شانسی برای دیپلماسی قائل هستید؟
این اقدامات باید انجام شود. شاید اگر برخی از این اقدامات پیشتر انجام میشد و دیپلماسی بیشتر فعال بود، کار به این مرحله نمیرسید. با این حال، اکنون نیز دیر نیست و باید با جدیت در این مسیر گام برداشت. البته، تحولات میدانی نیز بر موفقیت دیپلماسی و پیگیری گفتوگوها تأثیرگذار خواهد بود.
شما در پاسخ به سوال نخست به اهداف اعمالی و اعلامی اسرائیل و آمریکا اشاره فرمودید؛ بر همین اساس فکر می کنید نقطه پایان تجاوز نظامی اسرائیل کجا می تواند باشد و آیا ایالات متحده بار دیگر به این تجاوز خواهد پیوست؟
یکی از عوامل بازدارنده خوب در برابر اهداف آمریکا، همبستگی و فداکاری بینظیر مردم ایران است که واقعا شایسته تقدیر است. آمریکا و رژیم صهیونیستی امیدوار بودند با ایجاد فشارهای خارجی، مردم ایران علیه نظام حکومتی تحریک شوند، اما نه تنها این هدف محقق نشد، بلکه شاهد همبستگی ملی بیسابقهای میان اقشار مختلف مردم، گروههای سیاسی، روشنفکران و نخبگان، اعم از موافق و مخالف، بودیم که معتقدم باید دست این مردم را بوسید. این انسجام ملی، عاملی کلیدی در ناکام گذاشتن دشمنان ایران است و میتواند آمریکا را از پیگیری اهدافش بازدارد. در کنار این همبستگی، دیپلماسی و اقدامات میدانی باید با جدیت ادامه یابد تا به مرحلهای نظیر آتشبس یا مذاکره دست یابیم.
با توجه به توصیفی که از اقدامات مردم داشتید، چه توصیه ای در این شرایط به دولتمردان دارید؟
طبیعی است که دولتمردان، همه نهادها و وزارتخانهها باید با تمام توان در خدمت مردم باشند و وظایف خود را به بهترین شکل انجام دهند. تأمین نیازهای معیشتی و سایر نیازهای مردم با توجه به وظایف هر وزارت خانه باید بدون هیچ خللی ادامه یابد. هر نهاد باید بر اساس مسئولیتهای خود، فعالانه عمل کند تا فشارهای ناشی از جنگ، بیش از این بر مردم تأثیر نگذارد. حضور فعال و هماهنگ تمامی بخشها، اعم از نظامی، دیپلماتیک و اجرایی، برای حفظ استقلال و تمامیت ارضی ایران و حمایت از مردم ضروری است.