پیمان مولوی عضو انجمن اقتصاددانان ایران در گفتگو با وفاق ملی، درباره وضعیت بازار ارز گفت: اینکه در خصوص نرخ دلار انتظارات را مطرح میکنند بخشی هم واقعیت اقتصاد است. متوسط قیمت دلار با تورم ۳۵ درصد سال گذشته میانگین سالانهاش باید در کانال ۶۵ هزار تومان قرار میگرفت. متأسفانه آقای همتی متخصص سزارین قیمت دلار هستند و صحبت از تکنرخی کردن ارز کردند درحالیکه میدانیم در اقتصاد ایران این کار غیرممکن است. وی ادامه داد: با این اقدام وزیر سابق قیمت دلار را به ۱۰۵ هزار تومان رساندند. قدرت خرید مردم در کمتر از شش ماه نصف شد. پالسهای مثبتی که از مذاکرات آمد؛ ولی وزیر اقتصادی حضور نداشت که آن روند را ادامه بدهند. در نتیجه باعث شد دلار وارد کانال واقعی خود شود. با تورم ۳۵ تا ۴۰ درصد متوسط قیمت دلار ۶۵ هزارتومانی سال ۱۴۰۳ امسال به ۹۵ هزار تومان میرسد. اگر تحریمها بیشتر شود و مذاکره به نتیجه نرسد وارد کانال تورم بالای ۴۰ درصد میشویم و متوسط نرخ دلار ۹۵ هزار تومان افزایش مییابد.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: در سوئیس زندگی نمیکنیم. وقتی که با شرکتهای وارداتی و خصوصی صحبت میکنیم، برخی از این شرکتها تا شش ماه تخصیص ارز نداشتهاند و از جای دیگر هم نمیتوانند ارز تهیه کنند. به دلیل اینکه کالای قاچاق محسوب میشود و باید از مبادی اصلی وارد کنند. از آن سو شاهد سرکوب واردات هم هستیم و این ملغمه دلار را در این حدود نگه داشته است.
مولوی در بیان کرد: هر نرخ دلار منبعث از نرخ تورم است. بهعنوانمثال اگر شاهد تورم ۵۰ درصدی باشیم متوسط ۲۰۰ روزه دلار بیش از ۱۰۰ هزار تومان میشود و کرانه بالا تا ۱۱۵ هزار تومان هم حرکت میکند. مهم است بدانیم با چه تورمی روبهرو هستیم. اگر درآمدهای نفتی ایران ۹۰ درصد تحریم شود، تورم ۵۰ درصدی متأسفانه در دسترس است. در این شرایط ۲۵،۳۰ درصد درآمدهای غیرنفتی هم تحتتأثیر قرار میگیرد و تورم بالای ۶۰ درصد را هم شاهد خواهیم بود.
او در پایان خاطرنشان کرد: در اقتصاد ایران نمیتوان اقتصاد پایداری ایجاد کرد. ولی به نظر میرسد دولت این مسیر را اشتباه میرود. تورم باید از حذف بودجههای زائدی که هیچ ربطی به رفاه ایران و ایرانی ندارد، مدیریت شود. عدهای هم صحبت از شوکدرمانی میکنند و میگویند شوکدرمانی زمان احمدینژاد خوب بود. شوکدرمانی در اقتصاد ایران نباید از مردم شروع شود. شوکدرمانی باید از حذف بودجههای نامربوطی که به گردن مردم است، آغاز شود.