به گزارش سرویس ترجمه وفاق ملی، ترامپ ممنوعیتی را که دولت بایدن برای ارسال بمبهای سنگین به اسرائیل وضع کرده بود، لغو کرد و از عملیات نظامی اسرائیل علیه حماس در غزه حمایت کرد. در خصوص مقابله با ایران و گروههای نیابتیاش در منطقه نیز با نتانیاهو همنظر بود.
اما در هفتههای اخیر، به گفته دو مقام آمریکایی، دو دیپلمات در خاورمیانه و دو فرد مطلع دیگر، روابط میان ترامپ و نتانیاهو به دلیل اختلافنظرهای فزاینده در مورد راهبرد مقابله با این چالشها – بهویژه پس از تضعیف قابلتوجه حماس و ایران – دچار تنش شده است.
درحالیکه نتانیاهو فرصتی برای نابودی کامل تأسیسات هستهای ایران میبیند، ترامپ این موقعیت را فرصتی برای رسیدن به توافقی جهت جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای میداند. همزمان با آغاز تهاجم نظامی جدید اسرائیل به غزه، ترامپ خواستار آتشبس و اجرای طرح بازسازی «ریویرا خاورمیانه» شده است. همچنین، پس از توقف کارزار نظامی آمریکا علیه گروه شبهنظامی حوثی مورد حمایت ایران، نتانیاهو با شگفتی اعلام کرد که اسرائیل خودش از خود دفاع خواهد کرد.
اختلافات اخیر بر سر راهبردها و مواضع کلیدی باعث شده روابط ترامپ با یکی از نزدیکترین متحدان آمریکا در وضعیت حساسی قرار گیرد. نحوه مدیریت این اختلافات توسط دو رهبر، تأثیر مهمی بر سرنوشت برخی از ارکان سیاست خارجی رئیسجمهور خواهد داشت.
به گفته دو مقام آمریکایی، دو دیپلمات خاورمیانهای و دو منبع دیگر مطلع، فقط در هفته گذشته، ترامپ دو بار اظهاراتی علنی مطرح کرد که موجب نارضایتی نتانیاهو شد.
نتانیاهو بهویژه از اظهارات چهارشنبه ترامپ ناراحت شد؛ ترامپ گفته بود هنوز تصمیم نگرفته که آیا تحت توافق هستهای جدید، به ایران اجازه غنیسازی اورانیوم داده خواهد شد یا نه. یکی از مقامات آمریکایی گفت: ران درمر، مشاور ارشد نتانیاهو، این نارضایتی را روز پنجشنبه طی جلسهای در کاخ سفید به استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ به خاورمیانه، منتقل کرد.
در مقابل، ترامپ نیز از تصمیم نتانیاهو برای آغاز تهاجم جدید به غزه خشمگین شده؛ او معتقد است این اقدام با طرح بازسازی منطقه در تضاد است. دو منبع مطلع گفتند ترامپ در محافل خصوصی این عملیات را «تلاش بیهوده» توصیف کرده که بازسازی را دشوارتر میکند.
در حال حاضر آمریکا در تلاش است تا اسرائیل و حماس را به توافق بر سر آتشبس در غزه ترغیب کند، موضوعی که قرار بود درمر و ویتکاف طی دیدارشان در کاخ سفید درباره آن گفتوگو کنند.اما نحوه برخورد ترامپ با ایران، اصلیترین نقطه اختلاف با نتانیاهو بوده است.
به گفته منابع متعدد، نتانیاهو از هفتهها پیش از اینکه ترامپ از حمله نظامی به تأسیسات هستهای ایران خودداری کرده و به جای آن به دنبال توافقی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای باشد، ناراضی بوده است.
یکی از مقامات آمریکایی گفت: «اسرائیلیها از هر نوع توافقی نگراناند.»
به گفته منابع آمریکایی و دیپلماتهای خاورمیانه، اسرائیل به صراحت اعلام کرده که نمیخواهد ترامپ توافقی هستهای امضا کند که به ایران اجازه هرگونه ظرفیت غنیسازی اورانیوم را بدهد. در حالی که ترامپ تمایل خود را برای حفظ یک برنامه هستهای غیرنظامی برای ایران ابراز کرده است.
ترامپ چهارشنبه گفت: «ما هنوز در این باره تصمیم نگرفتهایم»؛ در پاسخ به اینکه آیا آمریکا موافق است که ایران بتواند برای مقاصد غیرنظامی اورانیوم غنیسازی کند یا نه.جیمز هیویت، سخنگوی شورای امنیت ملی، در بیانیهای گفت: «در تاریخ، اسرائیل هیچ دوستی بهتر از رئیسجمهور ترامپ نداشته است. ما همچنان با متحد خود اسرائیل همکاری نزدیک داریم تا گروگانهای باقیمانده در غزه آزاد شوند، ایران هرگز به سلاح هستهای دست نیابد و امنیت منطقهای در خاورمیانه تقویت شود. همانطور که در دورههای اول و دوم ریاستجمهوری بارها تأکید کرده، رئیسجمهور متعهد است که ایران هرگز به سلاح هستهای دست نیابد.»