حمیدرضا غلامزاده تحلیلگر مسائل آمریکا در گفتگو با وفاق ملی، درباره بهتعویقافتادن دور چهارم مذاکرات ایران و امریکا گفت: تأخیری که در مذاکرات داریم بیشتر از اینکه به برکناری مایک والتز مشاور امنیت ملی کاخ سفید مربوط شود بیشتر به اختلافنظر در موضوع مذاکره در سطح حاکمیتی آمریکا است. نمیتوان گفت بهخاطر مذاکرات والتز را برکنار کردند؛ چون موضوعات دیگری مانند سیگنال گیت و حمله به یمن هم دخیل بود. حداقل در ادبیات و فضای سیاسی که در سطح سنا یا مجلس نمایندگان میشنویم بیشتر ناظر به آن موضوع حساسیت روی مایک والتز بوده و الان که بهعنوان گزینه نمایندگی سازمان ملل مطرح شده است.
او اضافه کرد: یکی از سناتورها مطرح کرد، مسئله ما چت سیگنال بوده و او فرد قابل اطمینانی نیست که برای سازمان ملل هم معرفی کنیم و کار سختی برای رأی آوردن خواهد داشت؛ لذا پیوندزدن موضوع برکناری والتز به مذاکرات درست نیست. نمیگویم اصلاً ربطی ندارد؛ ولی حتماً دلیل اول و مهم نیست. اختلافنظری که در ساختار حاکمیت وجود دارد بههرحال دو کمپ هستند که آقای والتز در کمپ مخالف مذاکره بوده است. این نکته درست است؛ ولی در همین دو کمپ اختلافنظری است که نتوانسته دولت آمریکا به جمعبندی برسد که وزن به یکی بدهد تا بتواند فضای مذاکرات را پیش ببرد، یا زیادهخواهی که دارند و سطح موضوعاتی که مطرح کردند باعث شده مذاکرات به تعویق بیفتد. گرچه مجدد اعلام آمادگی کردند. مثلاً سطح غنیسازی و وجود یا عدم غنیسازی هنوز بین خودشان محل بحث است. وی تصریح کرد: این موارد خطقرمزهایی است که ایران قبلاً اعلام کرده در مورد آن مذاکره نخواهد کرد؛ لذا این تأخیر که اول با تأخیر گفتگوی کارشناسی شروع شد و بعد دیدارها به تأخیر افتاد گرچه اعلام کردند هفته آینده مجدد مذاکره داریم که نشان میدهد هنوز به جمعبندی مشخص و واحد که قابل توافق دو طرف در مورد موضوع مذاکره باشد، نرسیدیم. به همین دلیل مذاکرات متوقف شده است. غلامزاده در خصوص مصاحبه رئیسجمهور امریکا با شبکه تلویزیونی NBC گفت: شیوه آقای ترامپ به این شکل است که مسیر را برای خودش نمیبندد. طوری صحبت میکند که گزینههای دیگر هم وجود داشته باشد. ولی چیزی که مدنظر وی است را مطرح کرده که غنیسازی ایران جمع و حذف شود. ولی چون میداند قاعدتاً این موضوع و شیوه پیش نمیرود راه را برای خودش باز میگذارد که بعداً بهعنوان امتیاز بفروشد که بگوید میخواستم حذف کنم؛ ولی بزرگوارانه این امتیاز و اجاره را میدهم که غنیسازی داشته باشند و در مقابل امتیازی هم میگیرم. این کارشناس با اشاره به استراتژی ایران در قبال سیاستهای ایران باید چگونه باشد پاسخ داد: ایران باید عینی و مصداق مشخص کند، خطقرمزش این است که غنیسازی را صفر نمیکند. تمام ظرفیت غنیسازی را به دلایل مشخص و تجربهای که داریم بیرون نمیبرد. ایران خطقرمز را باید مشخص کند و بر مصداقها تکیه کند. اعلام کند؛ در مورد غیرهستهای مذاکره نمیکنم و در مورد هستهای غنیسازی را صفر نمیکنم و حتماً باید داخل بماند. همچنین در مورد میزان ذخایر کوتاه نمیآیم.
ایران باید این موارد را بهخوبی مشخص کند و اعلام کند اگر قبول میکنند وارد مذاکره شود. وی با اشاره به عدم حضور کشورهای اروپایی در این دور از مذاکرات ایران و امریکا گفت: هر دو طرف (ایران و امریکا) خواستن که نباشند. واردشدن بازیگرهای دیگر کار را سختتر میکند و مثل برجام سابق میشود که مذاکرات طولانی پیش رفت تا به نتیجه رسید و کار سختتر شد. تنها مسئله ما با اروپاییها مکانیزم ماشه و اسنپبک است. برای مکانیزم ماشه لزومی ندارد با اروپاییها وارد مذاکره شویم. به دلیل اینکه برجام را داریم.
اگر قرار است اجرا باشد همان برجام اجرا شود که قرار بوده در ساخت اینستکس و امثالهم کار را پیش ببرند که نبردند و تحریمهای یکجانبه آمریکا را قبول نمیکردند که کردند. غلامزاده در پایان خاطرنشان کرد: اگر میخواهند کاری انجام بدهند همان را اجرا کنند. اگر میخواهند اسنپ بک را فعال کنند و برجام را از بین ببرند مذاکره معنا ندارد؛ بنابراین، به نفع ما نیست با اروپاییها مذاکره کنیم.رویکرد آمریکا ترامپ این است که خودم فعال و صاحب رأی هستم و نیازی به تأیید و همراهی و هماهنگی و اجازهگرفتن اروپاییها را ندارم؛ لذا آمریکا مایل نیست اروپایی نقشی داشته باشند. چندجانبه شدن کار مذاکرات را سختتر میکند. فی النفسه مذاکره چندجانبه نسبت به دوجانبه سختتر است.