به گزارش وفاق ملی، مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامهای تازه، بار دیگر بر لزوم رعایت حقوق بشر، مقابله با تروریسم و تشکیل حکومتی فراگیر در افغانستان تاکید کرد؛ قطعنامهای که با ۱۱۶ رأی موافق در برابر تنها ۲ رأی مخالف (آمریکا و رژیم صهیونیستی) تصویب شد و پیام روشنی به جهان مخابره کرد: جامعه جهانی از ادامه بحران انسانی در افغانستان خسته است و خواستار پایانبخشی به این وضعیت است.
اما نکته جالب توجه، خشم و عصبانیت واشنگتن از این قطعنامه بود؛ آنهم به دلیل قدردانی سازمان ملل از ایران و پاکستان بابت میزبانی میلیونها آواره افغان. نمایندگی آمریکا در اقدامی عجیب، این بند از قطعنامه را بهانهای برای مخالفت با آن عنوان کرد و مدعی شد: «ابراز قدردانی از ایران نگرانکننده است!» این در حالی است که ایران طی سالهای گذشته، علیرغم تحریمهای سنگین و فشارهای اقتصادی، بار سنگین میزبانی از میلیونها مهاجر افغان را بر دوش کشیده و حتی این روزها خروج داوطلبانه بخشی از اتباع افغانستانی را با ساماندهی و هماهنگی در حال اجرا دارد.

آمریکا، همان بازیگر ویرانگر قدیمی
کارشناسان میگویند رای منفی آمریکا به قطعنامه سازمان ملل بار دیگر ثابت کرد که واشنگتن پس از خروج پرهرجومرج از افغانستان در تابستان ۱۴۰۰، همچنان نمیخواهد این کشور روی آرامش ببیند. آمریکا که ۲۰ سال با شعار «مبارزه با تروریسم» افغانستان را به ویرانی کشاند، اکنون حتی تحمل ندارد جامعه جهانی از تلاشهای کشورهای همسایه برای مدیریت بحران انسانی در افغانستان قدردانی کند.
در همین حال، زلمی خلیلزاد، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل، نیز با انتشار سلسله توییتهایی به ایران تاخت و خروج داوطلبانه تعدادی از اتباع غیرمجاز افغان از ایران را «اخراج اجباری» خواند؛ ادعایی که از سوی مقامهای ایرانی رد شده و به عنوان فضاسازی رسانهای تعبیر شده است.
شطرنج قدرت؛ روسیه و چین در برابر آمریکا
این تحولات در حالی رخ میدهد که روسیه هفته گذشته با پذیرش اعتبارنامه سفیر طالبان در مسکو، نخستین کشوری شد که عملاً دولت طالبان را به رسمیت شناخت. اقدامی که چین نیز از آن استقبال کرد. مسکو آشکارا اعلام کرده که این شناسایی میتواند راه را برای همکاریهای دوجانبه و بازگشت افغانستان به جامعه جهانی هموار کند.

اما همزمان با این تحول، دیوان کیفری بینالمللی بهطور ناگهانی برای رهبر و قاضیالقضات طالبان حکم بازداشت صادر کرد؛ اقدامی که بسیاری آن را اقدامی سیاسی و نتیجه تحریک آمریکا دانستند. روزنامه «۸ صبح» افغانستان در گزارشی نوشت: «حکم بازداشت رهبر طالبان تیری بهسمت روسیه است.»
🇮🇷 ایران؛ میانجی فعال در بحران افغانستان
در این میان، جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که ثبات افغانستان را امنیتی برای منطقه و همسایگان میداند. از سفرهای مقامات ایرانی به کابل برای گفتوگو با طالبان تا همکاری برای مدیریت بحران آوارگان، تهران نشان داده که برخلاف سیاستهای مداخلهجویانه آمریکا، خواهان بازسازی و امنیت افغانستان است.

جمعبندی: بازگشت دوباره افغانستان به کانون رقابت قدرتهای جهانی
آنچه امروز در صحنه افغانستان جریان دارد، چیزی بیش از اختلاف بر سر یک قطعنامه است. این کشور یک بار دیگر به میدان بازی ژئوپلیتیک قدرتهای جهانی تبدیل شده است. در یکسو، آمریکا و متحدانش قرار دارند که بهنظر میرسد هنوز در پی بیثباتی هستند و در سوی دیگر، ایران، روسیه و چین تلاش میکنند با رویکردی متفاوت، افغانستان را به سوی ثبات هدایت کنند.