سپینو

0

پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی درباره آینده تقاضای نفت

  • کد خبر : 7815
  • 21 تیر 1404 - 16:17
پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی درباره آینده تقاضای نفت
زنگ خطر در بازار انرژی؛ کندترین رشد تقاضای نفت از ۲۰۰۹ (به‌جز دوران کرونا)

به گزارش وفاق ملی، فایننشال تایمز روز جمعه در گزارشی به نقل از آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) اعلام کرد: رشد تقاضای نفت در سال جاری میلادی به کندترین سطح خود از زمان بحران مالی جهانی ۲۰۰۹ رسیده است؛ البته به‌جز سال ۲۰۲۰ که جهان زیر سایه پاندمی کرونا قرار داشت.

کمترین رشد سالانه تقاضا در ۱۵ سال اخیر
این نهاد مشورتی در تازه‌ترین گزارش ماهانه بازار نفت خود پیش‌بینی کرده است که مصرف جهانی نفت در سال ۲۰۲۵ تنها ۷۰۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت. این رقم نسبت به برآورد قبلی IEA که ۷۲۰ هزار بشکه بود، کاهش یافته و نشان‌دهنده روندی هشداردهنده در بازار انرژی است.

تعرفه‌های آمریکا و سایه رکود بر بازار انرژی
کاهش رشد تقاضا در سه‌ماهه دوم سال، بخشی به دلیل شرایط آب‌وهوایی بوده، اما IEA تاکید کرده که سیاست‌های تجاری ایالات متحده و تعرفه‌های غافلگیرکننده دونالد ترامپ علیه بسیاری از شرکای تجاری آمریکا، نقش قابل‌توجهی در تضعیف فعالیت‌های اقتصادی داشته‌اند.

بر اساس این گزارش، بیشترین افت تقاضای نفت در کشورهایی رخ داده که مستقیماً درگیر تنش‌های تعرفه‌ای بوده‌اند:

  • 🇨🇳 چین: ۱۶۰ هزار بشکه در روز کاهش
  • 🇯🇵 ژاپن: ۸۰ هزار بشکه در روز کاهش
  • 🇰🇷 کره جنوبی: ۷۰ هزار بشکه در روز کاهش
  • 🇲🇽 مکزیک: ۴۰ هزار بشکه در روز کاهش

حتی ایالات متحده نیز از این روند نزولی بی‌نصیب نمانده و با کاهش ۶۰ هزار بشکه‌ای مصرف روزانه نفت مواجه شده است. در مقابل، اروپا و برخی بازارهای نوظهور خارج از آسیا عملکرد بهتری نشان داده و «مقاومت بیشتری» در برابر افت تقاضا داشته‌اند.

آیا رکود جدید انرژی در راه است؟
آژانس بین‌المللی انرژی در این گزارش تصریح کرد: «هرچند شاید هنوز زود باشد که کاهش رشد تقاضا را تنها به تاثیر منفی تعرفه‌ها نسبت دهیم، اما داده‌ها نشان می‌دهد کشورهایی که در مرکز این تنش‌های تجاری قرار دارند، بیشترین ضربه را دیده‌اند.»

با این شرایط، کارشناسان هشدار می‌دهند که ادامه این روند می‌تواند به بحرانی جدید در بازار انرژی و اقتصاد جهانی منجر شود؛ بحرانی که پیامدهای آن فراتر از صنعت نفت خواهد بود.

پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی با گزارش کارتل نفتی اوپک‌پلاس در تضاد است چرا که این گروه پیش‌بینی کرده است تقاضا در سال جاری میلادی ۱.۳ میلیون بشکه در روز رشد خواهد کرد.

این دو نهاد در سال‌های اخیر به دلیل انتظارات متفاوت از تقاضای آینده، به‌طور فزاینده‌ای با یکدیگر اختلاف داشته‌اند، به‌طوری که رهبران اوپک حتی به‌طور مستقیم آژانس را به دلیل ادعای سوگیری سیاسی مورد انتقاد قرار داده‌اند.

از ماه آوریل، اعضای اوپک‌پلاس با این استدلال که تقاضا به اندازه کافی قوی است تا عرضه اضافی را جذب کند، شروع به لغو برنامه طولانی‌مدت کاهش تولید کرده‌اند؛ برنامه‌ای که در ابتدا برای افزایش قیمت‌ها طراحی شده بود.

آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش خود اعلام کرد که تولید جهانی نفت در ژوئن نسبت به سال گذشته ۲.۹ میلیون بشکه در روز افزایش یافته و ۱.۹ میلیون بشکه در روز از این افزایش عرضه از سوی اعضای اوپک‌پلاس صورت گرفته است.

این آژانس افزود با توجه به اینکه اوپک‌پلاس همچنان در حال لغو کاهش تولید است، پیش‌بینی می‌شود عرضه جهانی نفت در سال جاری ۲.۱ میلیون بشکه در روز افزایش یابد و به ۱۰۵.۱ میلیون بشکه در روز برسد که از تقاضای ۱۰۳.۷ میلیون بشکه در روز پیشی می‌گیرد.

بیشتر معامله‌گران انتظار دارند که این مازاد عرضه در نیمه دوم سال بر قیمت‌ها فشار وارد کند و برخی تحلیلگران نیز پیش‌بینی می‌کنند که قیمت نفت خام برنت در سه‌ماهه چهارم به زیر ۶۰ دلار در هر بشکه برسد.

صبح روز جمعه، برنت با ۰.۲ درصد افزایش به قیمت ۶۸ دلار و ۸۰ سنت در هر بشکه معامله شد.

لینک کوتاه : https://vefaghemelli.com/?p=7815
  • منبع : تسنیم
انفرادی

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.