به گزارش وفاق ملی، بررسیهای آماری مسئولان حوزه آب نشان میدهد که میزان بارندگی در استان تهران طی پنج سال گذشته همواره کمتر از میانگین بلندمدت بوده و امسال تنها حدود ۱۴۰ میلیمتر بارش ثبت شده؛ یعنی کاهش بیش از ۴۵ درصد نسبت به میانگین ۲۸۰ میلیمتری و ۲۷ درصد نسبت به سال آبی گذشته.
این کاهش بارشها، علاوه بر محدود کردن منابع سطحی، ذخایر سدهای تهران را نیز تحت فشار قرار داده، بهطوریکه حجم آب ذخیرهشده نسبت به سال گذشته ۶۳ میلیون مترمکعب کاهش یافته است. همچنین، گزارشها از ادامه خشکسالی شدید در پنج سال اخیر، بهویژه دو سال اخیر، حکایت دارد؛ دورهای که آن را شدیدترین خشکسالی ۵۰ سال اخیر در تهران میدانند.
در این شرایط، تأمین پایدار آب برای کلانشهری مانند تهران که تأمین آب آن وابسته به مجموعهای از منابع در استانهای همجوار است، نیازمند همراهی و مشارکت جدی شهروندان عنوان شده است. اقدامات فرهنگی برای ترویج الگوی مصرف بهینه نیز در قالب طرحهایی نظیر “همیاران آب” دنبال میشود؛ طرحی که با گذشت سه سال از آغاز فعالیت، موفق به کاهش درصد مشترکان بدمصرف از ۹ درصد به ۶ درصد در تهران شده است.
فعالیتهای این گروه تنها به اقدامات نمادین محدود نبوده و در قالب گشتهای شهری، اطلاعرسانی، آموزش و تذکر به مصرفکنندگان پرمصرف دنبال میشود. تجربههای مشابه در سایر کشورها نیز نشان دادهاند که افزایش آگاهی عمومی و اعمال سیاستهای اصلاحی میتواند نقش موثری در کاهش مصرف داشته باشد.
از سوی دیگر، نهادهای مسئول از برنامهریزی برای مدیریت مصرف در بخشهای مختلف خبر دادهاند. بر این اساس، در صورت تداوم رفتار مصرفگرایانه، برخی محدودیتها برای مشترکان پرمصرف از جمله قطع موقت آب و اعمال جرایم در نظر گرفته خواهد شد، بهگونهای که چنانچه این گونه مشترکان به اخطار نخست شرکت آبفا بیتوجه باشند در گام نخست محدودیت ۱۲ ساعته و در گامهای بعدی جرایم پرمصرفی و بدمصرفی برای آنان اعمال خواهد شد. همچنین ادارات و دستگاههای اجرایی مکلف شدهاند میزان مصرف آب خود را تا سقف ۲۵ درصد کاهش دهند.
با توجه به شرایط منابع آبی در کشور و چشمانداز بارندگی در سال آبی جاری، کارشناسان تنها راه عبور از شرایط فعلی را مصرف بهینه آب در تمام سطوح جامعه میدانند؛ رویکردی که تحقق آن بدون تغییر رفتار و مشارکت جمعی ممکن نخواهد بود.