اسلواکی شمشیر را از رو بست؛ بدون تضمین گاز، تحریم روسیه وتو میشود!
به گزارش سرویس ترجمه وفاق ملی، اسلواکی به دنبال تضمین در دعوا بر سر گاز روسیه است. نخستوزیر این کشور عضو اتحادیه اروپا، یافتن راه حلی برای امنیت انرژی خود را شرط تصویب آخرین بسته تحریمهای این اتحادیه قرار داده است.
به گفته رابرت فیکو، نخستوزیر، اسلواکی امیدوار است تا اوایل هفته آینده تضمینهایی را برای محافظت از خود برابر تأثیر توقف برنامهریزی شدهی واردات گاز روسیه توسط اتحادیه اروپا به دست آورد. اسلواکی دریافت چنین تضمینهایی را شرط حمایت از آخرین بسته تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مسکو قرار داده است.
کمیسیون اروپا ماه گذشته طرحی را رونمایی کرد که هدف آن حذف تدریجی تمام واردات انرژی روسیه تا سال ۲۰۲۷ است. انتظار میرود این پیشنهاد که با مخالفت مجارستان، اتریش، اسلواکی و بنا به گزارشها، ایتالیا روبرو شده است، بهعنوان قانون تجارت معرفی شود و به این ترتیب به بروکسل اجازه دهد هرگونه وتو را دور بزند و آنرا با اکثریت آرا تصویب کند.
فیکو روز شنبه به خبرنگاران گفت: «ما میخواهیم این موضوع را تا سهشنبه حل کنیم زیرا تنشها از همه طرف در حال افزایش است.» او بار دیگر تأکید کرد که براتیسلاوا در صورت عدم دریافت تضمینهای لازم، به جلوگیری از تصویب تحریمها ادامه خواهد داد.
اسلواکی استدلال میکند که این طرح که RePowerEU نام دارد، میتواند منجر به کمبود، افزایش قیمتها و هزینههای ترانزیت و همچنین ادعاهای خسارت احتمالی از سوی غول انرژی روسیه، گازپروم، شود. اوایل این هفته، فیکو طرح پیشنهادی را «ایدئولوژیک» توصیف کرد و خواستار «تضمینهای روشن، نه وعدههای سیاسی» در مورد امنیت انرژی اسلواکی و مقرونبهصرفه بودن منابع شد.
فردریش مرتس، صدراعظم آلمان، از فیکو خواسته است که مخالفت خود را با بسته تحریمها کنار بگذارد. رهبر اسلواکی قول داد که از این اقدامات حمایت کند «حتی اگر هیچ چیزی را در مورد برتری نظامی یا عملکرد اقتصادی روسیه تغییر ندهد»، اما تنها در صورتی که توافقی در مورد تأمین گاز حاصل شود.
اتحادیه اروپا بدون منابع روسیه فرو خواهد پاشید
اگرچه تأمین گاز روسیه تحت دورهای قبلی تحریمهای اتحادیه اروپا مستقیماً ممنوع نشده است، اکثر کشورهای عضو داوطلبانه واردات را کاهش دادهاند. با این حال، چندین کشور محصور در خشکی – از جمله اسلواکی، مجارستان، اتریش و جمهوری چک – همچنان از طریق معافیتهای مختلف به حجم محدود متکی هستند.
ماه گذشته، کمیسیون اروپا از هجدهمین بسته تحریمی پیشنهادی رونمایی کرد که صادرات انرژی، زیرساختها و مؤسسات مالی روسیه را هدف قرار میدهد. این اقدامات شامل ممنوعیت استفاده آینده از خط لوله خرابکار شده نورد استریم، محدودیت در محصولات پالایش شده ساخته شده از نفت خام روسیه و تحریم ۷۷ کشتی است که گفته میشود بخشی از به اصطلاح «ناوگان سایه» روسیه هستند که برای دور زدن محدودیتهای تجارت نفت استفاده میشوند.
مسکو تحریمهای غرب، بهویژه آنهایی که انرژی را هدف قرار میدهند، غیرقانونی و غیرسازنده خوانده و خاطرنشان کرده که قیمت انرژی اتحادیه اروپا پس از اعمال تحریمهای اولیه در اوایل سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است. مقامهای روسی ادعا میکنند که رد انرژی روسیه، این بلوک را مجبور کرده است به واردات گرانتر یا تغییر مسیر تأمین از طریق واسطهها تکیه و رقابتپذیری اقتصادی اروپا را تضعیف کند.