به گزارش وفاق ملی، رئیس شورای حکام مرکز منطقهای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی اعلام کرد که نشست سالانه مراکز مقوله دوم فعال در زمینه میراث فرهنگی ناملموس در سال ۲۰۲۵ با میزبانی یونسکو و بهصورت مجازی برگزار شد و ایران بهعنوان میزبان نشست سال ۲۰۲۶ انتخاب شده است.
این نشست که به ریاست «فومیکو اوهیناتا»، دبیر کنوانسیون ۲۰۰۳ یونسکو، در تاریخ ۱۶ ژوئیه ۲۰۲۵ (۲۵ تیرماه ۱۴۰۴) در پاریس برگزار شد، میزبان بیش از ۸۰ مدیر و کارشناس از مراکز منطقهای سراسر جهان بود. نمایندگانی از اروپا (بلغارستان)، شمال آفریقا (الجزایر)، آمریکای جنوبی (پرو)، کشورهای عربی (امارات)، و شرق آسیا (چین، کره جنوبی و ژاپن) در این رویداد حضور داشتند.
مرکز تهران؛ پرچمدار اقدامات نوآورانه در منطقه
مرکز منطقهای تهران با ارائهای تخصصی از سوی مدیرکل خود، آتوسا مومنی، گزارشی جامع از اقدامات سال گذشته ارائه داد؛ اقداماتی که شامل توسعه پلتفرمهای دیجیتال، اجرای پروژههای آموزشی، ظرفیتسازی منطقهای و همکاری نزدیک با جوامع محلی بود. همچنین، این مرکز برنامه عملیاتی (Action Plan) سالهای ۲۰۲۵–۲۰۲۶ خود را ارائه داد که قرار است پس از بررسی، در هفتمین نشست شورای حکام تصویب و اجرایی شود.
قدردانی یونسکو از ابتکار ایران برای توانمندسازی زنان عشایر
در بخشی از این نشست، سوزان اشنوتگن، معاون میراث فرهنگی ناملموس یونسکو، از پروژه توانمندسازی زنان عشایر که قرار بود تابستان ۲۰۲۵ در تهران برگزار شود، تمجید کرد. هرچند این پروژه بهدلیل بحرانهای منطقهای به تعویق افتاد، اما وی از ابتکار مرکز تهران برای برگزاری ترکیبی (آنلاین–حضوری) آن در آینده بهعنوان اقدامی هوشمندانه برای حفظ تعاملات منطقهای یاد کرد.
ایران؛ نقشآفرین کلیدی در دیپلماسی فرهنگی
علی دارابی، قائممقام وزیر میراثفرهنگی و رئیس شورای حکام مرکز تهران، با اشاره به پوشش ۲۴ کشور آسیای غربی و مرکزی توسط این مرکز، تأکید کرد: «مرکز تهران نقش محوری در پیشبرد اهداف کنوانسیون ۲۰۰۳ یونسکو ایفا میکند و بهعنوان بازوی استراتژیک ایران در دیپلماسی فرهنگی عمل میکند.»
او همچنین از همکاری نزدیک دبیرخانه کنوانسیون و حسنتدبیر «فومیکو اوهیناتا» در مدیریت چالشها و پشتیبانی حرفهای از مرکز تهران قدردانی کرد.
ایران طی ۴ سال گذشته در حوزه میراث ناملموس یونسکو سه پله صعود کرد و از رتبه هفتم به رتبه چهارم جهانی رسید. علی دارابی، قائممقام وزیر و معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خردادماه این خبر را اعلام کرده و فزوده بود: این دستاورد با ثبت ۲۶ پرونده در یونسکو بهدست آمده و نشاندهنده عزم جدی ایران برای حفظ هویت فرهنگیمان است. کشور ما در حوزه آثار ملموس با ۲۶ پرونده که در ۱۰۷ سایت پراکندهاند، در میان ۱۰ کشور برتر جهان قرار دارد.