پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو با اعلام پیشبینی وضعیت تابش اشعه فرابنفش طی دو روز آینده، خبر از افزایش این شاخص در ساعات خاصی از روز در مناطق مختلف کشور داد. الگوهای هواشناسی نشان میدهند که ساعت ۶:۳۰ صبح یکشنبه ۵ مردادماه، شاخص اشعه فرابنفش در تمامی استانهای کشور کمتر از ۲ خواهد بود که بیانگر شدت کم این تابش است.
اما از ساعت ۹:۳۰ صبح همان روز، شاخص UV در استانهایی همچون سیستان و بلوچستان، کرمان، خراسان جنوبی و رضوی، سمنان، یزد، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد (به جز مناطق جنوبی)، نیمه شمالی تهران و البرز، نیمه جنوبی مرکزی، جنوب گیلان و مازندران، فارس، هرمزگان و شرق استانهای لرستان و بوشهر در بازه ۷ تا ۱۱ قرار میگیرد که نشاندهنده شدت بالای تابش فرابنفش است. در سایر نقاط کشور نیز این شاخص بین ۵ تا ۷ پیشبینی شده است.
در ساعت ۱۲:۳۰ ظهر، میزان تابش اشعه فرابنفش در اغلب استانها به بیش از ۱۱ افزایش خواهد یافت. مناطقی مانند گلستان، گیلان، مازندران، خراسان شمالی و رضوی، بخشهایی از سمنان، خراسان جنوبی، کرمان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی، ایلام و خوزستان شاهد شاخص بین ۷ تا ۱۱ خواهند بود.
این شدت تابش پس از ظهر، در ساعت ۱۵:۳۰ کاهش یافته و در بیشتر استانها در بازه ۲ تا ۵ قرار میگیرد. با این حال در مناطقی مانند آذربایجان شرقی و غربی، شرق کردستان، استان مرکزی (به جز شمال شرقی)، چهارمحال و بختیاری، جنوب اصفهان و جنوب اردبیل شاخص بین ۵ تا ۷ خواهد بود.
پیشبینی وضعیت اشعه فرابنفش برای دوشنبه ۶ مرداد
براساس دادههای هواشناسی، در ساعت ۶:۳۰ صبح دوشنبه شاخص تابش فرابنفش در تمام نقاط کشور کمتر از ۲ خواهد بود. اما در ساعت ۹:۳۰ صبح، در مناطق نیمه شرقی و مرکزی کشور، شاخص UV در محدوده ۷ تا ۱۱ قرار میگیرد. استانهایی مانند آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، گیلان، کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، زنجان، همدان، قزوین، قم، استان مرکزی (به جز جنوب آن)، نیمه شمالی مازندران و گلستان، خوزستان و بخشهایی از بوشهر نیز شاخصی بین ۵ تا ۷ خواهند داشت.
در ساعت ۱۲:۳۰ ظهر نیز شدت تابش اشعه فرابنفش در بیشتر مناطق کشور به بیش از ۱۱ خواهد رسید. مناطقی از جمله اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی و رضوی (به جز بخشهای مرکزی و جنوبی)، شمال غربی خراسان جنوبی، سمنان (به جز شمال استان)، غرب کردستان، شمال غرب کرمانشاه، سواحل شرقی هرمزگان، خوزستان (به جز شرق استان) و جنوب ایلام در این بازه قرار دارند.
بر اساس اعلام پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو در ساعت ۱۵و۳۰ دقیقه مقدار این شاخص کاهش خواهد یافت و در بیشتر استانهای کشور مقادیر شاخص بین ۲ تا ۵ پیش بینی می شود. با این حال در جنوب غربی اذربایجان شرقی، نیمه غربی کرمانشاه، نیمه شمالی ایلام و غرب لرستان مقادیر بین ۷ تا ۱۱ مشاهده خواهد شد.
شاخص فرابنفش بر اساس استانداردهای بینالمللی در ۱۱ طبقه دستهبندی میشود. مقادیر بین صفر تا ۳ در محدوده ایمن یا «سبز» قرار دارند و قرار گرفتن در معرض تابش در این بازه، حتی برای تولید ویتامین D نیز مفید است اما از عدد ۴ به بالا، توصیه میشود افراد از کرم ضدآفتاب، عینک آفتابی و کلاه لبهدار استفاده کنند. شاخصهای ۶ و ۷ تابشی شدید را نشان میدهند که میتواند موجب آفتابسوختگی و آسیب پوستی شود و از شاخص ۸ به بالا خطرات جدی برای سلامت انسان به همراه دارد و عدد ۱۱ نیز خطرناکترین میزان برای سلامت انسان است.